Noé Inui en Vassilis Varvaresos

Mozart Vioolsonates

15 maart 2019

Aanvang: 20:15

Toegangsprijzen:

Voorverkoop: 27,50

Aan de deur: 32,50

t/m 25 jaar: 12,50

Locatie: Doopsgezinde Kerk Haarlem, Frankestraat 24

Bestel

Programma:

W.A. Mozart   Violin Sonata No. 19 in E-flat major, K. 302 

W.A. Mozart   Violin Sonata No. 24 in F major, K. 376 

W.A. Mozart   Violin Sonata No. 27 in G major, K. 379 

Pauze

W.A. Mozart: Violin Sonata No. 28 in E-flat major, K. 380 

W.A. Mozart   Violin Sonata No. 32 in B-flat major, K. 454 

Biografie

Een onweerstaanbare combinatie, het duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos. Nadat zij in 2012 hun eerste gezamenlijke optreden hadden beëindigd, was het voor hen meteen duidelijk dat dit niet een samenwerking van tijdelijke aard zou zijn: zozeer voelen zij elkaar aan, zo zijn zij één tijdens hun concerten, iets wat tot achterin de zaal zicht- en hoorbaar is. Als duo zijn zij regelmatig te beluisteren in toonaangevende zalen in vele Europese landen, met name ook in de Benelux. In februari 2016 traden zij op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, een recital dat met veel enthousiasme en mooie recensies werd ontvangen. Ook in Japan, Korea en de VS zijn zij graag geziene gasten. Hun eerste cd als duo – met werken van Strauss (op. 18) en Schumann (Sonate nr. 2) – werd in Nederland opgenomen en in 2015 op het Nederlandse label Navis Classics uitgebracht. In toonaangevende vakbladen en Nederlandse dagbladen ontving deze CD louter 4 en 5 sterren. Samen met cellist Benedict Kloeckner vormen Noé en Vassilis het Trio Bell’Arte, dat afgelopen jaar in diverse zalen in Nederland en Duitsland furore maakte. Een pianokwartet met Inui, Varvaresos, celliste Ella van Poucke en altist Georgy Kovalev stond in november 2017 in een uitverkochte Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, en werd daarop uitgenodigd om in juli 2018 in de Robeco Summer Nights Serie wederom in het Concertgebouw, een concert te geven.

Achtergrond musici:
Violist Noé Inui (1985) is een wereldburger pur sang. Zijn vader is Japans, zijn moeder Grieks en hij werd in Brussel geboren. Hij begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen en rondde zijn studies af in Parijs, Karlsruhe en in de stad waarin hij nog steeds woonachtig is: Düsseldorf. Deze meertalige violist, hij spreekt 5 talen vloeiend, won eerste prijzen bij onder meer Young Concert Artists/New York, het Sibelius Concours/Helsinki (Young Talents’ Prize) en de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy, uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerd musicus. Geliefd zowel als solist bij orkesten in Europa en Japan en als kamermusicus, deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. In het Amsterdamse Muziektheater vertolkte hij het Vioolconcert van Beethoven bij de voorstelling Shape (uit Dutch Doubles) van Het Nationale Ballet. De New York Times prees deze vertolking de hemel in met superlatieven als ‘brilliantly performed by Noé Inui’. In september 2018 voerde hij Bernsteins ‘Serenade after Platos Symposium’ uit, zeven keer bij hetzelfde balletgezelschap in het Muziektheater.

De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos (1983) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, waaronder in 2014 bij het Enescu-concour/Boekarest en in 2015 bij de Monte Carlo Piano Masters. Hij trad op voor voormalig President Obama in het Witte Huis, en verder in vele belangrijke concertlocaties in de VS, zoals Merkin Hall, Carnegie’s Weill Hall en Morgan Library in New York City en Kennedy Center in Washington. De laatste jaren was Vassilis veelvuldig te horen in diverse Europese landen en toerde door Japan en de VS met Noé Inui. Behalve als kamermusicus treedt Vassilis ook regelmatig op als solist bij orkesten. Hij speelde solorecitals in zalen als Salle Gaveau/Parijs, Tonhalle/Zürich en in de Wiener Musikverein. Het jaar 2017 bracht hem vele soloconcerten met orkest en recitals in o.m. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Turkije en Griekenland. Vassilis heeft 3 CD’s op zijn naam staan; zijn 4e CD, getiteld “La Valse”, verscheen in het voorjaar van 2018.